keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Lattiakaivon vaihto

Niin kuin kaikissa remonteissa, sitä haluaa päästä helpoimmalla ja halvimmalla. Vanhan suihkutilan purun yhteydessä päätettiin jättää lattialämmitys rauhaan ja siedettävän näköiset lattialaatat paikoilleen. Työtä piti olla vain 3 neliötä vaihdettavaa laattaa, pyykinpesukoneen putkien siirto 30 cm seinälle ja lattian korotusta tasaiseksi suihkun kohdalta, jotta infrapunasauna ei keikkuisi kuin lastu lainehilla. Arvaatte, että mutristin alahuuleni pitkälle, kun huomasin, että vanha lattiakaivo oli halki. Pahinta on, että se on tainut olla halki vuoden keppi-ja-porkkana asennuksesta asti. Onneksi ei ole kosteusvaurioita.

Seurasi uuden putkimiehen metsästys. 
Uusi löytämäni Putkimies kävi ja kertoi, että pitää piikata auki, jolloin kaapelit voi mennä rikki, ja hän haluaa lämpökameralla varmistaa ensin kaapeleiden paikat, jos kerran haluamme pitää vanhan lattialämmityksen ehjänä. Kaiken kukkuraksi hän kertoi, että olemme tehneet väärin, kun olemme laittaneet suihkun tilaan, jossa on vain pintavesikaivo. Noh - kaiken näköistä reiskaa meillä kävi Vaiheen nro 1 aikana ja rakennustarkastajakin oltiin kutsuttu katsomaan sekä kyselytunnille, mutta eipäs vaan oltu tuota tietoa osattu lypsää kenenkään päästä ulos - vapaaehtoisestihan ei tietoja jaeta?

Siitä pääsisin lempiaiheeseeni: Miksi ihmeessä se on niiiiiiin vaikeaa saada tietoa siitä, miten nämä remontit täytyy tehdä!! Aika menee googlatessa ja kirjoja plärätessä, kun samalla kyselee jokaiselta vastaantulijalta, että 'mitenkäs sinun mielestä se pitäisi tehdä'. Pitäydyn kuitenkin aiheessa lattiakaivon vaihto.

Salkkumies tuli ensimmäisenä. 
Lattialämmitys oli pitänyt olla pois päältä jo muutamia päiviä (3). Noin 1,5 tuntia ennen saapumistaan hän soitti ja sanoi, että "nyt laitat lattialämmityksen täysille". Lämpökameran läpi hän tuijotteli betonin harmautta ja piirteli lyijykynällä hentoja viivoja kaapeleiden kohdalle. (Valokuvassa näkyvät mustat viivat ovat minun tussilla vahvistamiani jälkiä.) Nyt mietityttää, että olisiko itse onnistunut määrittämään kaapeleiden paikan käsikopelolla? Kuumenevat kohdat lattiassa tuntuivat nimittäin aika selkeinä heti, kun lämmityksen oli laittanut päälle. Salkkumiehen käynti maksoi 94 euroa.





Uusi lattiakaivo
Putkimies tuli seuraavaksi apupojan kanssa. Ihastelin piikkaamista. Iskuporakoneessa oli sellainen talttamainen lätkä, ja kun porakoneella pärrytteli niin sementti (tai mitä se nyt on) mureni alla nätimmin, helpommin ja nopeammin kuin omilla vasara/leka/taltta keinoilla. (Miksei minulle ole kerrottu aikaisemmin, että noinkin voi tehdä?) Piikkaaminen onnistui ilmeisesti, ja vältyimme koko lattian ja lattialämmityksen uusimiselta, koska kaapelit näyttävät olevan ehjiä. Lopullisen varmistuksen asiaan saan, kun sähkömies joutaa joskus tulemaan korjaamaan pikku asennusvirheensä, jolloin toivottavasti saan hänet mittaamaan, kulkeeko kaapeleissa myös virtaa. Tai jos vain posauttaisi lattialämmityksen päälle? Sitä ei taideta suositella?

Poistoliitäntä läheltä



Ensimmäinen yritys lattiakaivon vaihtamiseksi epäonnistui, koska likavedet-ulos-putki (kuvassa harmaa putki) on korkeammalla kuin lattiakaivoon pesukoneesta ja suihkusta tulevat putket. Ei kuulemma ollut ihan standardin mukaista, joten erityiskappaleen toimitusta odottamaan. Onneksi parin päivän päästä uusin osin asennus onnistui ja iltapäivällä pääsin päräyttämään pyykinpesukoneen päälle.
 
Pyykinpesukoneen putkistoa
 Sen verran pojat vielä laittoivat, että vaihtoivat pesukoneesta pois tulevien vesien kupariputken muoviseen ja väänsivät sen seinälle. Seuraavaan kertaan jäivät WC-putkistojen asentelu sekä vanhojen muoviputkien uusiminen ja parin suojaputken korjaus. 

Hikoiluttaa, kun ajattelee laskua. Tuleekohan sieltä tuplahinta tunnille, kun laittoivat kaksi miestä asialle? Tekisi mieli kysyä, mutta kun ei oikein ilkiä. Hymyilivät niin huvittuineina, kun kyselin, kenen työhön kuuluu likakaivon ja putkien kiinnittely/upottelu (tai jotain sellaista) lattiapintaan. On kuulemma talonrakennustekniikan puolen asioita. Onneksi olen viimein löytänyt ihanan remonttireiskan, joka kertoo minulle, miten asioita tehdään, joten puhelimeen ...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti