maanantai 15. lokakuuta 2012

Vesieristeiden levitystä

Vesieristeiden levittäminen on ihanan tyttömäistä puuhastelua.
Ehkäpä siksi olen tehnyt sitä aina pikkuisen sinne tänne välityönä. Onhan asiaan  vaikuttanut myös esteeksi tulevat rakenteet. Helpommalla pääsee, kun pintoja sivelee ennen kuin joku on törkännyt WC-pytyn kehikon tielle.
Levityksen työkalut. Sakset puuttuu.

Ensin sivellään betoni tms. pinnoille pohjusteainetta (taitavat kutsua kaikkia praimereiksi, vaikka niitä on eri käyttötarkoituksiin) vesieristettä varten. 

Sen kuivahdettua sivellään vesieristettä sinne, missä sitä ei ole valmiina. Kulmiin, saumoihin, nurkkiin ja ruuvinkantoihin sekä lattiakaivon ympärille laitetaan lisäksi vahvikekangas, joka sivellään saman tien toistamiseen (tai niin minä ainakin olen tehnyt). Vahvikekankaan asettelu on samanlaista taiteilua kuin tapettien kiinnitys (se muovinen tapetin silittäjä on pätevä tässäkin) tai lasten koulukirjojen muovittaminen. 

Levyjen väli piiloon
Taas annetaan kuivahtaa ja sivellään toisen kerran. Sively on oikeastaan turhan sievistelevä ilmaisu. Sitä EriKeeper-liimamaista töhnää laitetaan Reilusti. Viime kerrasta viisastuneena: ei niin reilusti, että pinnoille jää rehellisiä aallokkoja ja kareja, joiden kanssa joutuu taistelemaan laatoittaessa. Tasaisia paksuja pintoja.
Ruuvinkanta piiloon






  



Ennen vesieristeen levitystä voi rentoutua tai meditoida askartelutuokiota pitämällä. Olen hankkinut vain leveää vahvikekangasta, jonka saksin puoliksi tasaisiin pystysaumoihin, ja josta nirhin 3-4cm neliöitä ruuvinkantoihin. Vielä pätkin valmiiksi tuosta kuitukankaan tapaisesta sopivan pituisia pätkiä saumoihin, jotta ei tarvitse työtä tehdessä ottaa välillä hanskoja pois.

Vahinko vain, että tätä työtä ei voi tehdä esteettiset arvot silmissä kiiluen. Sitä mössöä on oltava Riittävän Paksulti! Kuulemma nämä hommat pitäisi tietättää sertifioiduilla tekijöillä, jotka ottavat näytteet eristeen paksuudesta vakuutusyhtiötä varten. Hieno homma! Pelkään vain, että sellaiset näytteet hukkuisivat huushollimme nurkkiin nopeammin kuin olisin laskun maksanut. "Tee se itse" -mentaliteetilla mennään ... hyvien ammattilaisten neuvojen saattelemana.

Ja mitä muuta ne ammattilaiset puhuvatkaan? Toiset tuntuvat naureskelevan, että ne vedeneristeaineet häviävät ajastaan eli nämä touhut olisivat vain hyvää rahastusbisnestä. Lisäksi olen kuullut kauhukertomuksia vedeneristeen alla mustaksi homehtuneista levyistä, kun on oltu jätetty levyn taakse toinen muovikerros. ... Kaikkea sitä kuuleekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti